lauantai 2. joulukuuta 2017

Otteita kirjasta (osa1)

Koska muistan paremmin asioita kun olen kirjoittanut niitä johonkin, niin tässäpä jotain pätkiä pari päivää sitten Postista (ts itseasiassa Ärrältä) haetusta kirjasta.

Eli teos on siis Sanna Karppisen kirjoittama "Koiran nivelvaivat ja niiden hoitaminen"

"Nivelvaivaisten koirien kanssa voi olla viisasta välttää niin sanottuja nightsade -kasviksia eli koisokasveja. Syynä on niiden sisältämä solaniini, joka on luonnon oma hermomyrkky. Tällaisia kasveja ovat pääasiassa vihertyneet perunat, varhaisperunat ja itämään alkaneet perunat. Samankaltaisia yhdisteitä löytyy myös raa'asta tomaatista ja erittäin pieniä määriä paprikasta, chileistä, kesäkurpitsasta ja munakoisosta."

Hyvin vähän perunaa tulee koirille annettuakaan, lähinnä mieleenpainettavaksi ehkä itselle tuo paprika -osuus, sillä monesti ruokaalaittaessa / paprikaa pilkkoessa annan koirille "jäteosia". Kypsentämätöntä perunaa koirathan eivät edes syö (eikä se niille hyväksi olisikaan -oli nivelvaivoja eli ei) eikä niille maistu myöskään esim kesäkurpitsa. Tomaattikin aika satunnaisesti.

"Solatiini on vaarallista vain hyvin suurina määrinä, ja siksi perunaa tai muita koisokasveja ei tarvitse kartella kokonaan. Kypsennettynä peruna, raaka kesäkurpitsa tai esimerkiksi tai esimerkiksi perunamuusi ovat erinomaista kasvisruokaa, joka sopii myös koirille joilla on ylipainon takia tiukka dieetti."
"Erilaiset kaalit ja salaatit vähentävät niveltulehdusta, koska ne sisältävät runsaasti muun muassa foolihappoa. Koiran elimistö ei pysty käsittelemään kasvisravintoa yhtä tehokkaasti kuin ihmisten ruuansulatuselimistö, ja siksi kaalit -kuten muutkin kasvikset- on hyvä soseuttaa, raastaa tai kypsentää esimerkiksi keittämällä. Monia juureksia, kuten porkkanaa, lanttua, perunaa ja punajuurta, löytyy myös valmiiksi soseutettuna."

Koirille tulee välillä annettua porkkanoita rouskutettaviksi, Nemi tykkää myös syödä jonkin verran keräkaalta - Kikille kaalet ja salaatit eivät oikein maistu. Sekalaisestihan ne toki muutenkin saavat välillä kasviksia (kypsennettyjä tai kypsentämättömiä). En nyt kuitenkaan vauvojen soseita ole vielä harkinnut niille ostavani/syöttäväni ... (saati niitä kiloissa myytäviä porkkana yms soseita ...).


Ei kommentteja: